Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında, Yönetmenliğini ve yapımcılığını Kadir Akın’ın yaptığı RED belgeseli 10 Temmuz Salı günü Vakıflı’da ilgiyle izlendi.
Belgeselin gösterimine, Kadir Akın, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Samandağ Belediyesi Sosyal işler ve Kültür Müdürü Firkat Özçelik, Ermeni Cemiyeti Başkanı Cem Çapar, Vakıflı Muhtarı Berc Kartun, Samandağ Eğitim-Sen Başkanı Serap Aldıç Sakallı, Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Orhan Cabir, SYKP il eş başkanı ve PM üyesi Sevgi Kurtdere, HDP Milletvekili adayları Hülya Kavuk, Çetin Sakallı, HDP İl ve ilçe yöneticileri, Defne Kadın Emeği Derneği Başkanı Gülay Yüksek ve çok sayıda izleyici katıldı.

RED belgeseli ile ilgili açıklama yapan Kadir Akın “ Kadir Akın’ın yapımcı ve yönetmenliğini yaptığı belgesel RED filmi, Osmanlı demokratik aydın hareketini ve 93 harbi sonrası Berlin anlaşması ile aktüel hale gelen Ermeni sorununu inceliyor. Bu anlaşmadan doğan hakları için mücadele eden Ermeni partilerini anlatıyor. Kumkapı, Sasun, Zeytun isyanlarını ve Osmanlı bankası baskınını tarihsel belge ve bilgilerle anlatan film 1908’de ilan edilen meşrutiyet sonrası yeniden açılan Osmanlı Meclisi mebusanındaki Ermeni vekillerini ve onların sosyal haklar için verdikleri mücadeleyi örnekleriyle belgeliyor. Ermenilerin birlikte yaşama iradesine karşın ittihat ve terakki iktidarının soykırımcı politikalarına vurgu yapıyor. Soykırımın entelektüel ve kültürel birikimi yok ettiği gibi bu topraklardaki sosyalist hareketin köklerine zarar verdiğini anlatıyor.1915’in haziran ayında 19 arkadaşıyla birlikte Beyazıt meydanında idam edilen Paramaz’ın kurgusu üzerine gelişen belgesel, Cenevre, Basel, Beyrut ve İstanbul’un değişik yerlerinde yapılan çekimlerden oluşuyor. Film, kimi röportaj ve belgelerle zenginleştirilmiş olup HD olarak çekildi. Toplam süresi 55 dk dır.” dedi.